top of page

Warmtepompen

Waarom een warmtepomp?

Een warmtepomp heeft een laag energiegebruik. Een gemiddelde warmtepomp produceert 3 tot 5 keer meer energie dan ze verbruikt. Met een warmtepomp verbruik je dus veel minder energie dan met een klassieke installatie.

​

Verder is het beter voor het milieu, heeft het een positieve impact op je EPC score van je woning én kan je je woning met dit systeem ook gaan koelen! Bovendien draagt een warmtepomp een zeer lage onderhoudslast!

Welke types warmtepompen bestaan er?

  • De lucht-lucht warmtepomp
    Een lucht-lucht warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. De warme lucht wordt  in de te verwarmen ruimtes geblazen. In de zomer wordt het proces van de lucht-lucht warmtepomp omgedraaid en functioneert de installatie als airconditioning systeem. 

  • De lucht-water warmtepomp
    De lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht en voert die lucht via een watercircuit naar binnen. 

  • De grond-water warmtepomp
    Een grond-water warmtepomp maakt gebruik van de warmte die in de ondergrond aanwezig is. Bij de installatie van warmtepomp grond-water heb je de keuze uit twee systemen: een horizontaal of verticaal buizennetwerk (diepteboringen).

  • De water/water warmtepomp
    Een water-water warmtepomp onttrekt warmte uit het grondwater, dat ook in het putje van de winter nog een temperatuur tussen 7 en 12°C bereikt. De temperatuur van het grondwater blijft bovendien bijna altijd constant. Hiervoor heb je een dieptepomp nodig die het water uit de grond pompt  en een lozingsput waarin het gebruikte grondwater terechtkomt. 

Een warmtepomp, hoe werkt dat nu juist?

Het werkingsprincipe van een warmtepomp is gebaseerd op de compressietechniek en kun je vergelijken met de werking van een koelkast. 
Met de warmte die de pomp aan de omgeving onttrekt (dus via de lucht, grond of water), wordt de koelvloeistof op temperatuur gebracht. Die koelvloeistof bereikt al op zeer lage temperatuur haar kookpunt en verdampt snel. De damp die zo ontstaat, wordt daarna via een compressor samengeperst totdat hij een hogere temperatuur heeft dan de lucht of het water van de centrale verwarmingsinstallatie in de woning. 
Vervolgens komt de damp in een condensor terecht, waar hij zijn warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie. Ten slotte verlaagt een ontspanningsventiel de druk opnieuw zodat de damp afkoelt en condenseert, waarna de kringloop opnieuw kan beginnen. 
Een warmtepomp haalt gratis energie uit de natuur, maar functioneert zelf op elektriciteit. Die kun je van het net halen, maar ook gedeeltelijk zelf produceren via zonnepanelen. 
Hoe efficiënt een warmtepomp zijn energie kan overbrengen, wordt uitgedrukt in COP.

Hoeveel kost zo een warmtepomp?

Een warmtepomp heeft geen standaardprijs. Alles hangt af van het type warmtepomp dat gebruikt wordt, als er boringen nodig zijn, etc...  Ik maak graag een gepersonaliseerde offerte voor u op!

OFFERTE

Warmtepompen: List
bottom of page